Kökstillverkare

Kökstillverkare, verksamma i Sverige

Att köpa kök är något som man kanske inte gör mer än kanske två, tre gånger i livet. Vissa människor köper aldrig nytt kök, t.ex. de som alltid har bott i en hyresrätt. Köket är platsen i hemmet där många familjer tillbringar den mesta vakna tiden. Man äter sina måltider där, umgås där, ser på TV där och kanske t.o.m. spelar spel i köket. Skall man kunna trivas med sitt kök, låt oss säga 15-20 år, är det ju så klart viktigt att man väljer en bra och pålitlig kökstillverkare. En kökstillverkare som levererar det som man beställt, som levererar i utlovad tid och helst överträffar dina förväntningar.

kökstillverkare sverige kvänum kök
Köket på bilden heter Tradition och kommer från Kvänum Kök. Kvänum Kök är en av Sveriges mest respekterade kökstillverkare.


Lång tradition av att tillverka kök i Sverige…

Sverige har, sedan lång tid tillbaka, ett stort antal kökstillverkare. De svenska tillverkarna har tillverkat kök sedan urminnes tider. I princip alla svenska kökstillverkare jobbar seriöst och försöker att uppfylla sina kunders förväntningar när det gäller kvalité, leveransprecision och eventuella garantiåtaganden.

Tips
Sätt en ”köksbudget” (maximal sammanlagd kostnad) Det är viktigt att man sätter denna budget i ett tidigt skede, helst innan man går in i fas 3, för att besvikelsen inte skall infinna sig… Behöver man inte sätta någon total budget för sitt nya kök, kan man helt enkelt låta bli detta steg.

Vad skall man tänka på när man skall köpa ett nytt kök?

1. Sondera terrängen – Ut och spana på nätet

Alla kökstillverkare har en hemsida, mer eller mindre bra! Ut och kolla! Kolla på bilder och om ni hittar något som ni tycker ser spännande ut så sparar ni ner bilden i en katalog på datorn. Kalla katalogen för Köksinspiration. Ge bilderna namn enligt strukturen tillverkare-produkt. Låt denna process ta några veckor och när ni har 10-20 olika kök att välja mellan kan ni gå vidare till nästa steg.

2. Välj ut 3-5 kök som ser extra fina ut

När spaningsmometet är över så väljer ni ut 3-5 kök som ni tycker ser extra trevliga ut. Är man två personer som bestämmer i huset är det lämpligt att man får välja ut 2-3 egna favoriter ur sin mapp, ”Inspirationskatalogen”.

3. Diskussion / Kompromiss / Rangordna

Låt oss säga att ni, tillsammans har hittat 4 kök som ni tycker verkar intressanta nog att studera vidare. Rangordna dessa från 1 till 4. Finns det något av köken som ni kan välja bort? Försök att enas så att ni endast har 3 alternativ kvar, innan ni går vidare till nästa steg i processen mot ett nytt kök.

4. Ta in priser – Skicka med en skiss på hur ni tänkt er

Ta kontakt med de 3 kökstillverkare som är kvar! Berätta gärna att ni har skickat samma information till två andra tillverkare. Låt tillverkarna rita upp köket, prissätta och ge information om leveranstider , garantier och betalningsvillkor. Ange även ett datum då ni senast vill ha deras offert (14 dagar).

5. Analysera offerterna – Rangordna kökstillverkarna

När offerterna har trillat in har förmodligen alla gett ett totalpris? Kolla noga att allt som ni har önskat är med i offerten och att alla offerenterna har förstått och svarat på samma sätt. Här kan det vara dags att sätta upp en liten ”Excel-snurra”.

6. Gör beställning – Skriv avtal

När ni har enats om vilken kökstillverkare som uppfyller era kriterier och att ni kan acceptera prislappen är det bara att bestämma sig att gå vidare. Viktigt att man har ett bindande avtal med sin kökstillverkare  där man reglerar vem som står för ”tillkommande kostnader” och eventuella viten vid leveransförseningar.